Bila tiba bulan Ramadhan mmang menyeronokkan...tapi tiba bab nak masak utk berbuka dan sahur mmg pening kepala. So, Saya mula meng Google utk cari terpaling ringkas dan sedap. Of course guna Apple Cider Vinegar
Daging Masak Cuka (hidangan untuk 4-5 orang)
Masakan ni mmg simple...tapi hasilnya mabeles gitu..
Bahan-bahan
1/2 kilo daging- potong mcm buat rendang
5 ulas bawang merah-mayang halus
3 ulas bawang putih-mayang halus
2 inci halia-mayang halus
1 sudu teh lada hitam-tumbuk halus
Cuka secukup rasa (guna 4 sudu teh Apple cider kira ok)
garam secukup rasa
2-3 biji cili merah+hijau- belah 4 jadi bunga/hiris (ikut suka)
3 cawan air atau lebih
Cara-cara:
1. Masukkan daging,air,cuka,bawang
putih,bawang merah,halia
dan lada hitam dalam periuk dan rebus hingga empuk.
2. Dah empuk masukkan garam dan cili yg
dibelah.masak
sebentar dan tutup api
3. Simpan sampai esok baru panaskan dan
makan.semakin
dipanaskan semakin sedap.tahan seminggu jika panaskan
setiap hari
Sumber: www.myresepi.com
No comments:
Post a Comment