MAMAMIA POCKET ENTERPRISE

(MA0199528-U)
Show respect even to people who dont deserve it, not as a reflection of their character, but as a reflection of yours -Dave Willis

Resepi Daging Masak Cuka

Bila tiba bulan Ramadhan mmang menyeronokkan...tapi tiba bab nak masak utk berbuka dan sahur  mmg pening kepala. So, Saya mula meng Google utk cari terpaling ringkas dan sedap. Of course guna Apple Cider Vinegar




Daging Masak Cuka (hidangan untuk 4-5 orang)

Masakan ni mmg simple...tapi hasilnya mabeles gitu..

Bahan-bahan

1/2 kilo daging- potong mcm buat rendang
5 ulas bawang merah-mayang halus
3 ulas bawang putih-mayang halus
2 inci halia-mayang halus
1 sudu teh lada hitam-tumbuk halus
Cuka secukup rasa (guna 4 sudu teh Apple cider kira ok)
garam secukup rasa
2-3 biji cili merah+hijau- belah 4 jadi bunga/hiris (ikut suka)
3 cawan air atau lebih


Cara-cara:

1. Masukkan daging,air,cuka,bawang putih,bawang merah,halia
dan lada hitam dalam periuk dan rebus hingga empuk.


2. Dah empuk masukkan garam dan cili yg dibelah.masak
sebentar dan tutup api


3. Simpan sampai esok baru panaskan dan makan.semakin
dipanaskan semakin sedap.tahan seminggu jika panaskan
setiap hari


Sumber: www.myresepi.com

No comments:

Post a Comment